Her insanın vücut tipi birbirinden farklıdır. Kendine has özellikler taşıyan bu temel yapısal özellikler kıyafet seçimlerinde dikkate alınması gereken en temel unsurdur. Özellikle kadınların elbise seçimlerinde doğru noktalara dikkat ederek kıyafet seçimlerini yapmaları daha şık ve etkileyici bir görün elde etmelerini sağlayacak temel unsurdur. Geniş omuzlular için elbise modelleri ile armut vücut tipine sahip kişilerin seçecekleri elbise modelleri bu nedenle farklı kriterlere göre olmalıdır.Vücut tipine göre elbise seçimi yapılmadığında hem elbise kendini göstermeyecek hem de üzerinizde şık bir duruş sergileyemeyecektir. 

Vücuda tam oturan, bel çevresindeki fazlalıkları saklayan, bacakları öne çıkaran veya tüm vücut hatlarını belli eden elbiseler arasından seçim yaparken vücut tipinin belirlenmesi gerekecektir. Özellikle elbise seçimi yaparken bu tip unsurlara dikkat etmeyerek yapılan seçimlerde farklı sorunlar ortaya çıkar. 

Vücut Tipini Doğru Belirlemek Neden Önemli?

Kendiniz için en doğru ve gösterişli kıyafeti seçmek için ilk yapmanız gereken vücut tipinizi belirlemektir. Kusur olarak tabir edilen vücudun başlıca özelliklerinin tespit edilmesinin ardından bu kusurların kapatılmasına yönelik ürünlerin seçimi gerekmektedir. Kişinin kendi kimliğini oluşturan bu karakteristik özelliklerin belirlenmesinin ardından kıyafetlerinizi bu doğrultuda seçebilirsiniz.

Özellikle vücut tipine göre mezuniyet elbisesi veya özel günler için etkileyici elbiseler seçmek için işe kendinizi tanıyarak başlayabilirsiniz. Günümüzde yaygın olarka görülen vücut tiplerini tanıyacak olursak:

  • Armut Tipi Vücut: Kalçaya göre daha dar omuzlar, normal/küçük göğüsler, ince bel ve dolgun kalça yapısına sahip vücut tipi.
  • Elma Tipi Vücut: Geniş omuzlar, dar kalça, dolgun göğüsler, daha geniş karın bölgesi ve ince bacaklı vücut tipi.
  • Kum Saati Tipi Vücut: Eşit omuz ve kalça ölçüsü, dolgun göğüsler, ince bel ve bacak boyu ile orantılı üst beden ölçüsüne sahip vücut tipidir.

Vücut tiplerine göre doğru seçimleri yapmak için vücudun tanınması en önemli unsurdur. Bu nedenle kıyafet seçimlerini yapmadan önce vücudu tanımak önemlidir. Bunlar ve benzeri daha pek çok farklı vücut tipinden söz edilebilir. Her insanın fiziksel ve yapısal özellikleri farklı olduğu için vücut tipine göre ortaya çıkacak ihtiyaçlarda ona göre şekillenecektir. 

Omuz Yapısına Göre Elbise Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Kıyafet seçimlerinde omuz genişliği ve şekli son derece önemlidir. Hem kadın hem de erkeklerde omuz genişliğine göre uygun kıyafetlerin seçilerek daha etkili bir görünüm sağlanır. Kadınların elbise seçimlerinde omuz genişliğini de dikkate alınmaması, omuzların haddinden fazla geniş veya dar görünmesine neden olabilir. Bu sorunu aşmak için omuz genişliğinin doğru algılanması ve vücut tipine göre doğru belirlenmesi gerekir.

Geniş omuz yapısına sahip kişiler elbise seçimlerinde diğerlerine göre daha avantajlıdır. Çünkü geniş omuzlu kişilerin hem kapalı hem de açık elbise modellerini seçerek her ikisiyle de daha güzel bir görünüm elde etmeleri mümkündür.

Geniş omuzlara sahip kişilerin kapalı elbise modellerini tercih edecekleri durumda göğüs dekolteli elbise modellerinin tercih edilmesi daha zarif bir görünüm kazandıracaktır. V yaka ve derin V yaka modelleri ile dikkatlerin göğüs bölgesine çekilerek bakışların omuzlardan çekilmesi bu yöntem ile sağlanabilir.

Omuzlarını gizlemek isteyenler ise daha çok omuzdan askılı modelleri tercih ederek etkili bir görünüm kazandırılabilir. U veya dikdörtgen yaka modellere sahip elbiseleri tercih etmek ve çift renk elbise modelleri ile üst bedende daha koyu, altta ise açık renkler tercih edilmesi güzel bir tercih olacaktır. Örneğin ayva tipi vücut ile armut tipi vücut arasında farklı omuz detayları ortaya çıkacağı için kişilerin bu unsurların dikkate alarak seçimlerini yapmaları gerekmektedir.

Armut Vücut Tipine Göre Doğru Elbise Seçimi Nasıl Olmalı?

Günümüzde yaygın olarak görülen vücut tiplerinden biri olan armut vücut tipi, adından da anlaşılacağı için armut biçiminde bir görünümü karşılamaktadır. Bu vücut tipinde kişinin üst tarafı; omuz, göğüs ve bel bölümü dar, alt kısmı ise daha geniştir. Üçgen biçimini andıran bir yapı bu vücut tipi için düşünülebilir. Özelliklerine bakılarak bu tarz bir vücut tipine sahip kişilerin kıyafet seçimlerinde son derece temkinli olması gerekmektedir. Yanlış kıyafet seçimlerinde bu vücut tipine sahip kişilerin istemedikleri bölümlerin daha belirgin ortaya çıkması mümkündür.

Armut tipi vücut elbise modelleri arasından seçim yaparken straplez modeller tercih edilerek dikkatleri kalça bölümünden çekmek mümkündür. Öte yandan omuzu geniş gösteren ve ‘’halter yaka’’ ürünlerin de tercih edilmesi görünüm açısından çok daha etkili bir seçim olabilir. Omuzlarını açıkta bırakmak isteyenler ise daha çok V dekolte modeline sahip elbise modellerini tercih edebilirler. Bu tip modeller ile bakışları doğrudan yüz ve göğüs kısmına çekmek mümkündür. Zarif kolye ve büyük küpler ile elbisenin desteklenmesi size son derece şık bir görünüm kazandıracaktır. 

Göğüs Tipine Göre Elbise Seçimi

Özellikle abiye elbise seçimleri yapılırken göğüs yapısının dikkate alınması belki de en önemli unsurlardan biridir. Seçilen elbisenin yaratacağı illüzyon sayesinde normal ölçülere sahip bir kişi olarak görünmek mümkündür. Büyük göğüs ölçülerine sahip kişilerin elbise seçimlerinde dikkat etmesi gereken en temel unsur doğru sütyen modelini seçmektir. Elbise seçimi yapılırken iç giyimin de önemsenmesi gerekir.

Daha küçük gösteren sütyen modellerinin tercih edilmesinin ardından, elbise seçiminde ise göğüs kısmında işleme bulunan ve drapeli veya derin dekolteli modellerden uzak durulması gerekir. Kalın askılı ve dekolte olmayan modellerin tercih edilmesi etkili bir seçim olacaktır. Elbise türleri arasından bu unsurlara göre seçimlerin yapılması son derece önemlidir.

Küçük göğüs ölçülerine sahip kişiler ise her model elbiseyi rahat bir şekilde tercih edebilirler. Büyük göğüslülere nazaran daha avantajlı konumda olan bu kişiler vücut tipine göre seçimlerini yapmalıdır. Silikonlu sütyen desteği ile göğüslerin daha dolgun gösterimi mümkündür. Vücut tipine göre kıyafet seçimi sırasında dikkat edilen temel unsurlara göre küçük göğüslüler için göğüs bölümü işlemeli ve hacimli kıyafetlerin seçilmesi daha doğru bir tercih olacaktır.

Elma Vücut Tipine Göre Doğru Elbise Seçimi

Elma vücut tipi:

  • Geniş omuz,
  • Dolgun göğüs bölümü,
  • Geniş karın bölgesi ve
  • İnce bacaklar

Şeklinde tanımlanabilir. Bu özelliklerine göre kıyafet seçimi yapacak kişilerin dikkat etmesi gereken iki bölüm, göğüsler ve bacaklardır. Elbise seçiminde bu iki alana dikkat çekmenize yardımcı olacak kıyafetlerini seçebilirsiniz. Elma vücut tipine göre elbise seçiminde bel bölümünün kamufle edilmesi gerekecektir. Bacak dekoltesi, mini ve kalem etek modelleri seçimlerde tercih edilebilir.

Kum Saati Vücut Tipine Göre Elbise Seçimi

Kum saati vücut tipine sahip kişilerin daha çok V yakalı elbise modelleri arasından seçimlerini yapmaları önerilir. Özellikle pileli elbiseler bu kişiler için favori tercih olacaktır. Kum saati vücut tipin göre elbise seçimlerinde dikkat edilecek unsur ise yine bel bölümünün oyukluğunun kapatılması olacaktır.

Elbise seçimlerinde balık etli kadınlar nasıl abiye giymeli, vücut tipine göre doğru kıyafetler nasıl seçilir gibi konular hakkında fikir sahibi olmak son derece önemlidir. Bu detaylar sizin daha şık ve çekici görünmenizi sağlayacaktır.

Son Blog Yazıları


GİYİMDE SOKAK MODASI
GİYİMDE SOKAK MODASI
PANTOLON İLE TARZINI YARAT
PANTOLON İLE TARZINI YARAT